Who built the Jagannath temple and when? What is its height? Know the specialty of the Jagannath temple in 10 points

Orhan Wadia
Orhan Wadia - Editor
2 Min Read


All about Jagannath Temple Puri: Jagannath Temple is a major pilgrimage site of Hinduism located in the city of Puri in the Indian state of Odisha. It is also counted among the four major Dhams of the country. Every year the Rath Yatra of Lord Jagannath takes place here. In 2024, the Rath Yatra is starting from Sunday, July 7. Lakhs of devotees participate in this festival. Rath Yatra tableaux are also taken out in other parts of the country and the world. This temple has its own kitchen, which is one of the largest kitchens in the world. Many such special general knowledge facts have been told in the following 10 questions and answers.

Puri Jagannath Temple General Knowledge in Hindi

1. Where is Jagannath Temple located?
Varanasi
Puri
Haridwar
Ayodhya
Answer: Puri
2. To which God is the Jagannath Temple dedicated?
Lord Shiva
Lord Vishnu
Lord Jagannath
Lord Brahma
Answer: Lord Jagannath

Gate of Jagannath Temple

3. What is the main gate of Jagannath Temple called?
Lion's Gate
Elephant Gate
Nandi Gate
Garuda Gate
Answer: Lion Gate
4. How many main entrances are there in Jagannath Temple?
Two
Three
Four
five
Answer: four

When was the Jagannath temple built?

When was the Jagannath temple built?

5. Wood of which tree is used to make the idols of God inside the Jagannath Temple?
Teak
neem
Sandalwood
Religious fig tree
Answer: Neem
6. In which century was the Jagannatha temple built?
10th
11th
12th
13th
Answer: 12th

Height of Jagannath Temple

Height of Jagannath Temple

7. How many types of Prasad are prepared in the Mahaprasad of Jagannath Temple?
20
30
50
56
Answer: 56
8. What is the height of Jagannath Temple?
100 feet
157 feet
200 Feet
214 feet
Answer: 214 feet

Who built the Jagannath temple?

Who built the Jagannath temple?

9. Who built the Jagannath temple?
Emperor Ashoka
Anantavarman Chodagang Deva
maharana pratap
chandragupta maurya
Answer: Anantavarman Chodaganga Deva
10. What is the main festival of Jagannath Temple?
Diwali
Holi
Chariot Festival
Makar Sankranti
Answer: Rath Yatra


`; articlesDiv.innerHTML += articleHTML; }); } // Initialize and render feeds fetchAndRenderFeeds();

Leave a comment