Rath Yatra GK: What is the weight of the chariot in Jagannath Yatra? Know everything about Rath Yatra in 10 questions and answers

Orhan Wadia
Orhan Wadia - Editor
3 Min Read


Why Rath Yatra is celebrated: Jagannath Rath Yatra is an important and grand festival of Indian culture and religion, which is held every year in Puri, Odisha. The main attraction of this event is the grand chariots of Lord Jagannath, Balabhadra and Subhadra, which move around the city and give millions of devotees the wonderful experience of seeing their Lord in person. Held in the month of Ashadha, this yatra symbolizes the city tour of Lord Jagannath along with his siblings. Let's know about the main aspects of this great event:

Rath Yatra GK in Hindi

1. In which state is the Jagannath Rath Yatra organised?
West Bengal
Odisha
Andhra Pradesh
Tamil Nadu
Answer: Odisha, Every year the Rath Yatra of Lord Jagannath is held in Puri, Odisha.
2. In which month is Jagannath Rath Yatra held?
Chaitra
april
Ashadh
senior
Answer: Ashadh

Why is Rath Yatra celebrated?

3. Which gods and goddesses participate in the Jagannath Rath Yatra?
Lord Shiva and Mother Parvati
Lord Vishnu and Mother Lakshmi
Lord Jagannath, Balabhadra and Subhadra
Lord Ganesha and Goddess Durga
Answer: Lord Jagannath, Balabhadra and Subhadra
4. Why is Jagannath Rath Yatra celebrated?
It celebrates the birth of Lord Jagannath.
It is a procession to celebrate the union of Lord Jagannath and his siblings.
It is celebrated in reference to Lord Jagannath's wandering around the city with his siblings and visiting his aunt's house.
It celebrates the victory of Lord Jagannath over evil.
Answer: It is celebrated in reference to Lord Jagannath roaming around the city with his siblings and visiting his aunt's house.

How many days does the Rath Yatra last?

How many days does the Rath Yatra last?

5. How many days does the Rath Yatra last?
8
10
12
6
Answer: 10
6. What is the chariot of Lord Jagannath called in the Jagannath Rath Yatra?
Garuda
Nandi
Nandighosha
Sudarshan
Answer: C) Nandighosha

weight of jagannath puri chariot

weight of jagannath puri chariot

7. From which temple to which temple is Lord Jagannath taken during the Rath Yatra?
From Ram Mandir to Laxman Mandir
Radha Mandir to Krishna Mandir
From Gundicha Temple to the main Jagannath Temple
From the main Jagannath temple to Gundicha temple
Answer: From the main Jagannath temple to Gundicha temple
8. What is the weight of the chariot used in the Jagannath Rath Yatra?
1500 Kg
1000 Kg
2000 Kg
2500 Kg
Answer: 2500 kg

About Rath Yatra

About Rath Yatra

9. How many chariots are made during the Jagannath Rath Yatra?
1
2
3
4
Answer: 3
10. The word 'Gundicha' is used during Jagannath Rath Yatra, what is it?
Saint
Goddess
Temple
Festival
Answer: Temple


`; articlesDiv.innerHTML += articleHTML; }); } // Initialize and render feeds fetchAndRenderFeeds();

Leave a comment