Current Affairs Quiz, 10 July 2024: Test yourself with daily Current Affairs Quiz, 10 questions

Orhan Wadia
Orhan Wadia - Editor
3 Min Read
Current Affairs Quiz, 10 July 2024: Test yourself with daily Current Affairs Quiz, 10 questions


Today's current affairs news in Hindi: If you are preparing for competitive exams for government jobs like UPSC, SSC, UPPSC or other state civil exams, then this is the right place for you because for these exams you should keep increasing your knowledge and keep giving your tests. For this, you also need to know about current affairs. To help you in this preparation, we bring current affairs quiz every day on NBT Education. See 10 questions and their answers in this series here.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

10 Current Affairs Questions and Answers in Hindi:

1. Which IIT has given the option of doing B.Tech course in Hindi along with English?

  • a) IIT Delhi
  • b) IIT Kanpur
  • c) IIT Jodhpur

Answer – c) IIT Jodhpur

2. In which two cities of Russia has India decided to open consulates?

  • a) Kazan and Yekaterinburg
  • b) St. Petersburg and Vladivostok
  • C) Samara and Moscow

Answer – a) Kazan and Yekaterinburg

3. What is the name of the Defense Secretary of India, who has talked about taking revenge for the martyrdom of soldiers in Kashmir?

  • a) Sanjay Mitra
  • B) Giridhar Armane
  • C) Ajay Kumar

Answer – B) Giridhar Armane

4. How many times has the French team, which has made it to the semi-finals of Euro 2024, won this book?
Two
b) three
c) four
Answer – Two

5. Which female cricketer has been selected as the best female player for the month of June by the ICC?

  • A) Smriti Mandhana
  • b) Harmanpreet Kaur
  • c) Alyssa Haley

Answer – A) Smriti Mandhana

6. Which state government has recently launched the 'Mitra Van' initiative?

  • a) Bihar
  • b) Uttar Pradesh
  • c) Haryana

Answer – b) Uttar Pradesh

7. Who has become the first woman Finance Minister of the United Kingdom?

  • a) Rachel Reeves
  • b) Liz Truss
  • C) Preeti Patel

Answer – a) Rachel Reeves

8. When will the Union Budget 2024-25 be presented?

  • a) 22 July
  • b) 23 July
  • c) 24 July

Answer – b) 23 July

9. In which state did President Draupadi Murmu visit the historic Udayagiri Caves?

  • a) Odisha
  • b) Assam
  • c) Karnataka

Answer – a) Odisha

10. Which country has joined the Shanghai Cooperation Organisation as a new member?

  • a) Belarus
  • b) Azerbaijan
  • c) Austria

Answer – a) Belarus

PressNews24 provides latest news, bollywood news, breaking news hollywood, top tech news, business standard news, indian economy news, world economy news, travel news, mumbai news, latest news mumbai loksabha election 2024, video viral news, delhi news, Only at PressNews24.in

Leave a comment